Profiel

24 jaar geleden heeft Eelco Stoffers (1967) Gekleurd Glas opgericht. Het doel was een bedrijf te beginnen dat kwaliteit en goede informatie hoog in het vaandel heeft staan.

Naast de productie van glas-in-loodpanelen en Tiffany-objecten wilde hij cursussen organiseren, die voor iedereen toegankelijk zijn en een breed palet aan glazeniersbenodigdheden leveren voor de hobbyist.

Lesgeven is namelijk een hele leuke manier om de dagelijkse bezigheden te doorbreken. Het maken van glas in lood is arbeidsintensief werk en om het gekleurde werk niet monotoon te laten worden is het prettig als je zo nu en dan door een cursist gestoord wordt omdat die een stukje glas en wat loodprofielen nodig heeft.

Eelco heeft het glazeniersvak van huis uit mee gekregen. Zijn moeder is beeldend kunstenaar die op de academie ook brandschilderen heeft geleerd en zijn vader was in Nederland een van de eersten die zich met koperfolietechniek ofwel Tiffany bezighield. Zij hebben jaren met veel succes een glazenierbedrijf in Assen gedreven.

Toen ik als kind thuis woonde vond ik het vak eigenlijk niets aan, de werkstukken die mijn ouders maakten vond ik maar niks en het kostte heel veel tijd om iets af te maken! Later op eigen benen, na de nodige werkgevers versleten te hebben, zag ik opeens de schoonheid in het glas, de waardering voor het vakmanschap waarmee iets gemaakt is. Tegenwoordig vind ik het zinnig werk, een glas-in-lood paneel kan wel 100 jaren mee gaan. Samen met de klant kom ik tot een ontwerp waarna de uitvoering kan beginnen. Het ontwerp is op de pc getekend en al de glaskleuren ingevuld. Als de plotter de tekening geprint heeft is het voor mij een feest om het paneel te maken. Meestal sta ik zingend en fluitend het glas in lood te zetten. En als het klaar is geniet ik van de blije gezichten als de klant zijn bestelde werkstuk in ogenschouw neemt en mij soms vier keer een hand geeft.

Eelco werkt sinds 2005 met zijn vrouw Roxana ( 1979), die erg bedreven is in het maken van glaskralen in een vlam en zich gespecialiseerd heeft in het maken van Tiffany-lampen.
Roxana geeft dagelijks lessen glaskralen maken, zij leert mensen met plezier hoe je bloemkralen of een kraal in een kraal maakt, dus holle kralen.
Daarnaast is zij verantwoordelijk voor de vervaardiging van alle Tiffany objecten.


 

 

 

site: avi